Hudba, Móda, Lifestyle & Urban kultura

Lifestyle

Regionální zdraví v láhvi. Sirupy Kitl, které vám nejen pomohou, ale také si na nich pochutnáte!

16 prosince, 2020

Regionální zdraví v láhvi. Sirupy Kitl, které vám nejen pomohou, ale také si na nich pochutnáte!

Historie regionálního výrobce sirupů Kitl sahá do roku 2005. Tehdy se nápad pomalu začal rodit v hlavě tvůrce myšlenky Jana Vokurky, který stále přemýšlel o podnikání. Věděl, že když to nevyzkouší teď, neudělá to už nikdy. „Začínal jsem v Jablonci, ale brzy jsem se přesunul do Prahy. V obří nadnárodní továrně na čokoládu jsem měl na starosti velice známou značku. Uváděl jsem ji na zdejší trh a mělo to ohromný úspěch. Poplácávali mě po zádech, ale mě to nějak nenaplňovalo. Měl jsem pocit, že korporace je zlatá klec. Celý život bych se jen posouval z jedné manažerské pozice na druhou. A mě od malička lákalo podnikání. Znamená pro mě hlavně svobodu,“ říká Honza Vokurka. 

V témže roce jel do Indonésie a hledal tam nápady a inspiraci. Obcházel tržiště, stánky, uličky a hledal. Nakonec tu byla myšlenka vyrábět nápoje z bylinek podle regionálních receptur. K první vyrobené dobrotě v lahvi však byla ještě dva a půl roku dlouhá cesta. Jako první se začalo vyrábět bylinné víno s uklidňujícími účinky Kitl Šláftruňk.

Hned první víkend se na jedné farmě prodalo sto lahví. Zpočátku se vyrábělo ve skromných podmínkách, v jedné místnosti, kde pracovala jedna brigádnice. Postupně se rozrůstal provoz i počet produktů. Sortiment dnes kromě červeného a bílého Šláftruňku tvoří povzbuzující Životabudič bez alkoholu, medicinální sirup MeducínkaŠumavské Bylinné, Kitl Medovina a Zámečnická mast. Zákazníky oblíbený je i sirup z mladých smrkových výhonků s názvem Kitl Smrkáček BIO. Paletu nápojů doplňují převážně ovocné, ale i bylinné Syroby.

„Chceme být efektivní a tak nám při výrobě pomáhá řada strojů. Přesto stále sázíme na ruční výrobu. Rukama našich zaměstnanců projde každý náš výrobek. Ručně vázané jsou třeba látkové čtverečky na uzávěrech lahví se Životabudičem. Velký důraz klademe i na obaly. Snažíme se, aby byly pěkné a poučné a každý majitel výrobku se i něco zajímavého dozvěděl. Osobní péče vtiskává našim výrobkům jedinečný charakter,“ doplňuje Vokurka.

Proč se firma jmenuje Kitl? Název je inspirován slavným doktorem Kittelem. „Doktor Kittel je naší inspirací, léčitelskou i duchovní. Proto, z úcty k němu, jsme si zvolili jméno podobné, avšak nikoliv stejné,“ uvádí Kitl na svých stránkách. Doktorovi se říkalo všelijak. Faust Jizerských hor, severočeský Faust, černokněžník ze Šumburku nebo ďáblův doktor. Za všemi těmito přízvisky se skrývá postava věhlasného ranhojiče 18. století.

Jsou opravdu tyto výrobky tak dobré a kvalitní? Rozhodli jsme je vyzkoušet, abychom vám mohli na tuto otázku odpovědět. Celkem jsme otestovali tři ovocné Syroby. Dva z nich přišly v nádherném dárkovém balení, spolu se speciální Kitl skleničkou. Tímto dárkem nepochybně potěšíte každého, už jen díky jeho poutavému vzhledu. Na zadní straně balení je navíc hned několik textů, obsahující informace o výrobcích. Jednou z výhod je široká možnost využití, kterou Kitl samotný prezentuje na svých stránkách ve formě různorodých receptů pro jednotlivé příchutě. Pro přípravu domácích limonád je doporučeno ředění 1:10, u horkých nápojů 1:8. 

Jednou z příchutí, kterou jsme vyzkoušeli, je letní novinka roku 2020, Kitl Syrob Pomeranč. Na výrobu 100 ml sirupu bylo použito 108 ml ovocné šťávy a dužniny. Cena za 500 ml je 129 Kč. Věděli jste, že naprostá většina citrusů, které se na světě sklidí, jsou pomeranče? Nejde ale o původně divoké ovoce, nýbrž výsledek křížení mandarinky a pomela. Jako první zmínili pomeranč staří Číňané ve 4. století. O jeho rozšíření do Evropy se zasloužili Maurové, kteří jej přivezli na území Španělska. V 10. století se za pomoci složitých zavlažovacích systémů začal pomeranč pěstovat ve velkém.

Další Syrob, který jsme mohli vyzkoušet, byl vynikající, na českém trhu unikátní hustý sirup, vyrobený z malinové šťávy a malinové dužniny. Kitl Syrob Malinový obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena, aby si zachoval zdraví prospěšné látky. Syrob má opravdu natolik hustou konzistenci, že na první pohled připomíná tekutější marmeládu. Ale při kontaktu s vodou se velmi dobře rozmíchá, díky čemuž má nápoj bohatou chuť.

Syroby mají nejen výbornou chuť, ale také nádhernou vůni, barvu a hustou konzistenci. Při přípravě domácí limonády z něj můžete opravdu cítit pravou ovocnou chuť, která vám i v zimě dopřeje v ústech pocit čerstvě utrhnutého ovoce. Nejvíce jsem byla nadchnuta po přípravě horkého nápoje. Svařování džusu může být velmi zdlouhavé a finančně nepříznivé. Syrobu ale stačí opravdu trocha a vykouzlý vám vynikající horký nápoj. Určitě doporučujeme Syroby také vám na vyzkoušení. 

 


Written by:



Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *