Hudba, Móda, Lifestyle & Urban kultura

Hudba

BAŠTRNG A HORKÝŽE SLÍŽE PROSAZUJÍ V NOVÉ SKLADBĚ „PRÁVO VETA“

11 října, 2022

BAŠTRNG A HORKÝŽE SLÍŽE PROSAZUJÍ V NOVÉ SKLADBĚ „PRÁVO VETA“

Slovenský herec a komik Michal Kubovčík přináší už léta osvětu prostřednictvím vzdělávacího projektu „BAŠTRNG“, kde prostřednictvím zábavné formy přibližuje vážná témata. Aktuálně vyšla jeho spolupráce se slovenskou rockovou skupinou Horkýže Slíže, která poukazuje na zodpovědnost za děti v autě.

Autorský projekt herce a komika vznikl společně s režisérem Karlem Vosátkem a hudebníkem Jurajem Haškem. Prostřednictvím animací, hereckých scén či hudebního videoklipu realizuje tak zdánlivě náročná témata na pochopitelněji zpracované informace. Proto aktuální tým Baštrnga pracuje na sériích videí pod názvem „Selská první pomoc“, protože často stačí na záchranu lidského života jen zdravý, selský rozum a dvě ruce. “PRÁVO VETA” tentokrát přináší ve spolupráci se skupinou Horkýže Slíže skladbu, která má upozornit na důležitost autosedaček během jízdy.

Americký národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) říká, že autosedačky snižují úmrtnost až o 54 procent. Vyvolává to však srovnání s dětmi, které sedí v autech nepřipoutané a nepoužívají bezpečnostní pás. Téma bezpečnost během jízdy v aktuálních dnech nabírá pořádně na váze, proto i skladba PRÁVO VETA chce upozornit na někdy tak nepatrnou záležitost jako je přeprava dítěte na krátkou vzdálenost.

Věděli jste, že….!

Proč někteří motoristé nevozí děti v autosedačkách?
15% – myslí si že na krátkou vzdálenost to není potřeba
5% – když mi dítě pláče a nechce být v autosedačce, tak ho tam nedám
2% – uvedlo důvod, že dítěti se takto v autě špatně spí
2% – protože jejich automobil nemá na zadních sedadlech bezpečnostní pásy

Pokud i zodpovědný neumístí autosedačku uprostřed zadního sedadla, měl by dítě vždy připoutat. Nepřipoutané dítě v autosedačce je totiž při nehodě sedmkrát více ohroženo smrtelnými následky, než kdyby bylo řádně připoutáno v autosedačce.

„PRÁVO VETA“ podle zákona

Zákon čj. 315/1996 Sb. o provozu na pozemních komunikacích říkal: „Osoba mladší 12 let a osoba s tělesnou výškou menší než 150 cm se nesmí přepravovat na sedadle (sedadlech) vedle řidiče. To neplatí, pokud takové osoby používají schválený a pro ně určený bezpečnostní systém. Pokud je vozidlo vybavené takovým bezpečnostním systémem i na jiných sedadlech, musí je ostatní takové osoby při přepravě přednostně použít. Za sedadlo vedle řidiče se nepovažuje místo v postranním vozíku motocyklu.“

Nebuďme mistři světa a předejdeme tragédii zodpovědností!

 


Written by:



Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *