Hudba, Móda, Lifestyle & Urban kultura

Lifestyle

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

14 května, 2019

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Bílkoviny neboli proteiny jsou důležitou součástí jídelníčku nejen pro sportovce. Naše tělo je neukládá do zásoby a tak je potřeba zvolit vhodnou stravu. Proteiny jsou důležité především k růstu a k obnově buněk. Jsou hlavní aktérem při tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se totiž projevuje zvýšeným pocitem hladu, nebo chutí na sladké.

Dle nutričních specialistů by mělo jedno hlavní jídlo pro dospělého člověka obsahovat zhruba 20 g bílkovin. „Tato hmotnost odpovídá přibližně 80 g pečeného kuřecího masa, 4 vajíčkům natvrdo, 500g jogurtu nebo více než jednomu balení šunky. Takže snídaně typu – krajíc chleba a plátek šunky – rozhodně nestačí,“ vysvětluje dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

Bílkoviny by měly tvořit 10 – 15 % celkového denního energetického příjmu. Pokud ovšem držíte redukční dietu, je potřeba jejich zastoupení zvýšit na 20 – 25 %. A proč je potřeba i při nižším energetickém příjmu udržet doporučenou dávku bílkovin? Důvodů je spoustu, tím nejdůležitějším je právě potlačení pocitu hladu a chuti na sladké. Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je také úbytek svalové hmoty.

„Mnoho lidí dělá tu chybu, že při hubnutí některé skupiny potravin vyřadí ze svého jídelníčku úplně, např. oves, nebo výrazně zmenší jejich porce, což bývá časté u masa. To je ale velká škoda, protože obiloviny, jako třeba oves, slouží i jako zdroj bílkovin, zmenšení porcí masa pak znamená výrazné ochuzení o bílkovinu. Výsledek je pak spíše opačný – dieta se stává utrpením, jelikož ji zpravidla provází hlad a výrazné chutě a hubnutí se celkově nedaří,“ tvrdí PhDr. Karolína Hlavatá.

Kde ale najít takové množsví? Soustřeďte se na kombinaci živočišných a rostlinných bílkovin. Při živočisné stravě zvolte raději libové maso. Při mléčných výrobcích se doporučují raději smetanové výrobky, než polotučné. Luštěniny a luštěninové výrobky, celozrnné obiloviny či produkty ze sóji jsou zase významným zdrojem bílkovin rostlinného původu.

Společnost Emco si je této informace vědoma a ke svým produktům zařadily druh výrobků, který je obohacený o proteiny. Do naší redakce doputoval balíček, díky kterému jsme měli možnost si některé z nových produktů vyzkoušet. A musíme říct, že stojí za vyzkoušení. 

Příprava tohoto jídla je navíc velmi jednoduchá. To se v období maturit a zkouškového nepochybně hodí.

Zdroj: www.vimcojim.cz

Fotografie Emco: Eliška Filípková


Written by:



Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *